Przejdź do zawartości

Forum Stowarzyszenia Empatia

Lista ksiazek

Nasze refleksje oraz rady dotyczące ekologicznego stylu życia oraz ogólnie pojętego zdrowia ciała (i ducha)...

Moderator: kawegga

Lista ksiazek

Postprzez neko » 8 grudnia 2009, o 22:34

Nie wiem czy to dobry dzial, ale pomyslalam sobie ze moze zrobimy liste ksiazek na temat, ktore warto przeczytac? Np. z podzialem na ksiazki dotyczace: wegetarianizmu, praw zwierzat, ekologii. Mozna tez pisac swoja o nich opinie i ktore sie szczegolnie poleca :)
neko

GG: 2718614

Re: Lista ksiazek

Postprzez Alfa » 21 grudnia 2009, o 22:31

Myślę, że to dobry pomysł. Sama mogę śmiało polecić parę książek o ekologicznej uprawie roślin, tylko muszę je odnaleźć (jestem w trakcie remontu)
Alfa

GG: 0

Postprzez neko » 3 stycznia 2010, o 20:39

To ja moze wpisze pierwsza pozycje, ktora pewnie wszyscy znaja i czytali, ale dla mnie bardzo wazna, bo chyba dzieki niej zostalam weganka : D

1.) Peter Singer - Wyzwolenie zwierzat (kategoria: prawa zwierzat)
neko

Postprzez neko » 26 lutego 2010, o 19:27

Kupilam sobie ostatnio ksiazke `O zakochanych psach i zazdrosnych malpach. Emocjonalne zycie zwierzat`. Wlasnie czytam i bardzo mi sie podoba :) Polecam. Ktos zna?
neko

Postprzez outenkun » 28 lutego 2010, o 00:23

ja nie znam, ale bardzo bym chciała poznać xD tak więc, jeśli już się nią nacieszysz i postanowisz komuś pożyczyć to ja już się ustawiam w kolejce :P
outenkun

Postprzez neko » 1 marca 2010, o 20:20

ok, to bede sie spieszyla z czytaniem ^^
neko

Postprzez kawegga » 3 kwietnia 2010, o 23:42

T. Pietrzykowski - Spór o prawa zwierząt.
Bardzo syntetyczne przedstawienie poglądów Singera i Regana. Syntetyczne, przeglądowe ujęcie historii stosunku społeczeństw ( z tego co pamiętam chyba głównie społeczeństw tzw. Zachodu) do zwierząt oraz działań na rzecz zwierząt, głównie pod kątem uregulowań prawnych dotyczących ich traktowania, a także powstawania oraz najważniejszych osiągnięć największych organizacji walczących o prawa/dobrobyt zwierząt.
Niewielki format. Przystępny język. Dowiedziałam się z niej kilku rzeczy, których wcześniej nie wiedziałam.
"Bo czyż pod stołem, który nas dzieli, nie trzymamy się wszyscy tajnie za ręce?"
B.Schulz - Sanatorium pod Klepsydrą
kawegga

Postprzez meYna » 22 kwietnia 2010, o 10:05

Zenon Kruczyński; "Farba znaczy krew" [2008] - prawdziwa historia byłego myśliwego

"Książka napisana przez człowieka, który po kilkudziesięciu latach uprawiania myślistwa przeszedł na drugą stronę barykady i stał się obrońcą przyrody i praw zwierząt.

Zenon Kruczyński opisuje, jak został myśliwym, odsłania kulisy tego dwuznacznego hobby oraz ukazuje, jak to się stało, że zaprzestał zabijania zwierząt. Następnie rozmawia z psychoterapeutą, doświadczonym myśliwym, specjalistką od uzależnień, działaczką ekologiczną, mistrzynią zen, żonami myśliwych oraz z lekarką weterynarzem. Autor i jego rozmówcy próbują dowiedzieć się nie tylko tego, dlaczego mężczyźni polują, ale także bardziej ogólnie - dlaczego zabijamy zwierzęta, dlaczego niszczymy przyrodę. Książka ta mówi więc prawdę - często szokującą - o polowaniach, ale przede wszystkim uczy szacunku dla wszelkiego życia i pomaga odzyskać harmonię w obcowaniu z naturą." - onet.pl Czytelnia
"Etyka, która zajmuje się wyłącznie stosunkiem człowieka do innych ludzi, może być głęboka i żywa. Jest wszakże niepełna" - Albert Schweitzer
meYna

GG: 5377510

o zdrowiu

Postprzez kmatejczyk » 11 maja 2010, o 11:22

"Antyrak" David Servan-Schreiber
"Dieta w walce z rakiem" R.Beliveau
Doskonałe pozycje o tym, jak żyć zdrowo i stymulowac swój układ immunologiczny. O mięsie też jest, ale mało pozytywnie.
Opieraja sie na najnowszych badaniach medycznych, żadnej szarlatanerii. Serdecznie polecam.
kmatejczyk

GG: 0

Postprzez veronicafreespirit » 11 maja 2010, o 12:49

Ostatnio zakupiłam (sobie na urodziny;) mega popularną w Stanach, niedawno przetłumaczoną u nas książkę "Wegańska Bogini" (ang. Skinny Bitch). I polecam!
veronicafreespirit

Stowarzyszenie Empatia

Powrót do Zdrowie, ekologiczny styl życia